Autor Tema: Rover 75 subac  (Posjeta: 5578 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir

• Mlađi član
  • **
  • Spol: Muški
Rover 75 subac
« : Prosinca 17, 2020, 09:21:28 poslijepodne »
Pozdrav suborcima. Negdje koncem ovog ljeta uspio sam se dočepati originalnog subwoofera za Rover 75 oznake XQA100000. Velika je to rijetkost i kad sam već izgubio svaku nadu, pojavio se konačno jedan na eBay-u. Nakon nešto cjenkanja (platio sam oko 140 baksa s poštarinom), krenuo je iz Dojča i ubrzo stigao. Budući je moj auto (ima i ime: Ozzy) Club kategorije (srednja oprema) nemam instalaciju za premium audio (Harman-Kardon pojačalo) pa sam sub odlučio goniti pojačalcem vlastite izrade. Sve sam radio sam. Uključujući i bazne tiskane pločice. Ono malo crveno su t.zv. Buck DC/DC konverteri jer sam morao podići napon s 12V akumulatora na potrebne razine. Jedan je vidljiv, a drugi je u termobužiru. 2X15W više no dovoljno za gospodsko uživanje. Dvokanalno je jer subac sadrži dva drajvera koje sam odlučio ganjati zasebno. Pobudu sam ukrao s izlaza postojećeg pojačala i to za frontove u vratima (nešto muke oko žicovlja). Gornji rez aktivne skretnice (low pass) fiksiran je na nekih 80Hz, a postoji samo kontrola glasnoće. Kao i kod kućnog audija, glasnoću subca valja podesiti tako da bude "neprimjetan" ili da ga postanete svjesni tek kad ga ugasite. Bas boost se može podešavati preko boje tona unutar menija Alpine kontrolera (monitor) iznad klime. Nakon nešto fidlanja, uspio sam. Odjednom se u zvuku pojaviše muda (da prostite), a budući sam morao složiti i odgodu uključenja elektronike subca od par sekundi (imao sam tump iz zvučnika, da sad ne drobim previše...) vrlo jednostavno se kod svakog okreta ključa (pozicija 2) može čuti ogromna razlika kad subac zakasni 5 sekundi za zvukom ostalih zvučnika. Kutija s elektronikom sasvim je fino čučnula ispod tapecirunga u slobodno mjesto ispod navigacije.

Budući se kvrga montira ispod stražnje poli.ce u samom gepeku, izgubio sam dobrih 10 cm utovarne visine. To mi baš ne imponira, al nemreš imat sve u životu. Subac odozgo kroz kratku cijev zrači u prostor auta t.j. kroz rozetu na sredini stražnje poli.ce i to je to. Čak sam se jedno vrijeme ponadao da neću trebati bušiti policu i da će bas dovoljno kuljati kroz uske ventilacijske otvore poli.ce. Naravno, štanga. Pa sam otvor profrezao ne skidavši policu jer me iskustvo uči da je prigodom toga jako lako potrgati kleme grijača stražnjeg stakla. Probušio i bingo, evo baščine. Veći je problem bila maskica-rozeta jer naravno nisam imao originalnu. Pa sam onda iskemijao nešto od starog ugradbenog kućišta za halogenu žarulju. Ispalo je super i to od prve. Najviše je frke bilo oko savijanja vanjskog prstena je je polica sve samo ne ravna.

Subac je generalno u odličnom stanju, nije izubijan i samo sam napravio novu naljku (koju nitko neće vidjeti osim zalutalog pauka) jer je stara apšisala. Najviše me brinulo stanje samih bas drajvera (zvučnika), pogotovo njihovih ovjesa, ali briga je bila neopravdana jer su praktički u stanju novih. Ništa ne fercera. Kad je stigao, prvo sam to išao gledati bez obzira što je Švabo na moj upit o stanju odgovorio ausgecajhnet i vundaba.

Eto, kolege Roveraši, trud i zalaganje još se jednom isplatilo pa sad vozim i guštam kakti gujda fkalu. Ili u prijevodu, prvenstveno za naše drage Dalmoše: ko svinja u blatu.
 :D

Riječ poli.ce sam morao pisati s točkom između slogova jer mi se bez nje u postu umjesto riječi vidi ikona policijskog auta. Evo: police.
 cg789

Želiš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!

Offline Roverlike

• Administrator
  • Heroj Član
Odg: Rover 75 subac
« Odgovori #1 : Prosinca 18, 2020, 06:40:25 prijepodne »
Dobro odrađen posao nema što! Čestitke!

Offline Damir

• Mlađi član
  • **
« Odgovori #2 : Prosinca 18, 2020, 09:09:01 prijepodne »
Hvala Roverlike. Kad si Roveraš, onda to podrazumijeva i debelu dozu kreativnosti, naročito ako auto želiš napucati do granice mogućeg i to originalnim dodacima. Pa dobaviš samo dio onoga što misliš da ti treba. Razmišljao sam i prije o subcu t.j. o alternativnoj gradnji bas kutije no nije mi se sviđala ideja o zakrčenju prtljažnog prostora velikim tumorom. Vidio sam nekog Engleza koji je bas drajver ugradio u središnji naslon za ruku stražnjeg sjedala. Ja to ne bih nikad. A i pitanje je kako radi, osim što je grozno ružno.

Kod mene je sad audio i video u Ozzyju dovršena priča. Ugradio sam CD changer (BMW sa 6 diskova), uz standardni radio, trošim i kazete. Nekak mi je fora ta retro priča, a i dobro zvuči. Specijalno zbog toga sam konačno restorirao svoj stari Marantz SD6020  kućni audio deck, da mogu snimati kazete za auto. Ugradio sam i DVBT TV receiver (H265). Televizije ima samo ponegdje jer mi je TV antena sekcija grijača stražnjeg stakla. To je vjerojatno bolje radilo s analognom televizijom koja je od početka bila u autu, a sad je naravno beskorisna. Nije mi se dalo kemijati s dodatnim antenama. Trebalo bi ih 4 za koliko-toliko solidan prijem TV-a u vožnji. A onda opet nemam digitalni receiver s 4 tunera (t.zv. diversity) koji automatski preklapa na najjači ulaz. Mislim da ih niti nema na tržištu koji podržavaju H265hevc. Ako i ima, vjerojatno koštaju ruku i nogu. A i što će mi to? Da gledam (t.j. žena jer ja niti ne smijem) i slušam kak me i u autu peglaju s faking korona krizom. Ugradio sam neki Strong receiver od 200 kuna koji ima USB ulaz pa strimam glazbeno filmovlje. Nekad kad ćubim ispred dućkasa s krpicama ili kozmetikom dok žena hara unutra, a ja nemam živaca hodati za njom. Sve u svemu, za tih nekoliko stotki kuna odlično, jer monitor i pripremu sam imao. Imam tu u Bjelovaru jednog specijalista za BMW nave, mjuzu i inu elektroniku. Budući je Rover 75 brat BMW E46 (oznaka mu je R40), čovjek mi preporuča ugradnju BMW E46 vajdskrin 16:9 monitora. Nisam htio jer to niti jedan Rover 75 originalno nema, a ne želim od auta raditi nekakvog bastarda jer minimalna kastomizacija jest poželjna, ali ne previše. Ovako za povremeno veselje i stari monitor 4:3 s vajd slikom mi je više nego super. I tako, zabava za veliku djecu.
 tup1  th_yahoo

Offline dadom5

• Administrator
  • Heroj Član
« Odgovori #3 : Prosinca 18, 2020, 09:33:38 prijepodne »
Riječ poli.ce sam morao pisati s točkom između slogova jer mi se bez nje u postu umjesto riječi vidi ikona policijskog auta. Evo: police.
 cg789
Super odrađen posao!  :goodjob:
Smajlić police sređen.Pozz
 p.o..l.i.c.e.

Offline Damir

• Mlađi član
  • **
« Odgovori #4 : Prosinca 18, 2020, 09:56:48 prijepodne »
Hvala Dadom5. Iako sumnjam da ću ovdje više ikad spominjati stražnju policu.
 laugh
Prije ove rupčage za kuljanje basa, jednom sam je skidao zbog higijene, to jest ribanja i vratio bez problema. Onda sam nakanio ugraditi originalnu električnu zavjesu pa sam je opet skidao. Naravno, ne može se skinuti dok ne skineš donji dio stražnjeg sjedala. Onda montiraš mehaniku rolete ispod police pa shvatiš da ti to sve fino zapinje za mehaniku stražnja 3 pojasa. Onda ciljaš pola sata, uznojiš se ko krmetina (o živcima i kletvama da ne govorim) i na kraju otrgneš klemu grijača stražnjeg stakla. Pa ti fali najniža i najvažnija sekcija grijača. Onda u čudu guglaš i ne možeš shvatiti kako nigdje nema električki vodljivog ljepila za jednostavan popravak. Na kraju nađeš nekog Amera koji valjda jedini u svijetu prodaje dvokomponentni epoksid sa srebrom. Onda jednostavno rikneš 500 kuna (proizvod, poštarina, carina...) za ukupno 2 grama toga i popraviš. Tako da, teško ću stražnju policu ikad više spominjati i u sebi, a kamo li javno.
 cg789

Roveraši.org

« Odgovori #4 : Prosinca 18, 2020, 09:56:48 prijepodne »