Autor Tema: Tapacirung vrata (+ par sitnica)  (Posjeta: 11008 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

igor

• Gost
Tapacirung vrata (+ par sitnica)
« : Rujna 06, 2012, 06:57:28 poslijepodne »
Evo kako obecah na chatu :) tema u vezi mog problema o tapacirungu.
Naime tapacirung je proprilicno dobro ocuvan, s tim da je izmedju prozora i kvake nekako propao, a i odlijepio se od kvake!
Kako bih ja to mogao sredit?
Da skinem sve, i kvaku, pa kvaku nalijepim na tapacirung nazad, pa da onda uzmem neku spuzvu pa bukvalno nafilam onaj proadnuti dio, ili?
Citao sam teme ovdje u vezi tapacirunga, ali slicne teme nema. Ne zelim da mijenjam komplet tapacirung nego da po pravim ovaj  violent1
Skinuo sam s torenta (odavde s foruma) MG Rover Technical Data i tu ima do detalja objasnjeno kako da skinem tapacirung  rules123 ali mene zanima kako da to najbolje uradim. Vise se moze vidjet na slikama:

Znaci obavezno cu to uradit ovih dana i sve cu naravno propratit detaljnim slikama ;)
Ali tek tamo posle 15-og jer sad sam u nekoj frci oko selidbe?

Dalje da ne otvaram drugu temu iznjecu jos ovdje svojih par prvih zapazanja, posto sam vlasnik tek od juce :)

Prvo mi se cini kao da auto ne vuce kako treba, gledao sam snimke na YT ubrzanja i isto je :) al nekako ne osjecam to kako treba, no nije vazno, svijecice su zamjenjene, pumpa je ok, po meni, jedino cu nasut onu tekucini za cicsenje rezervora, pumpe i cjevcica :)
al to kad budem isao na duzi put :)

Dalje  :working: kad ga palim (ne uvjek, do sad dva puta) alnaser jedva obrne prvi put, drugi malo bolje i vec treci sastavi, po mom to je do akumulatora (pise da je iz 2002) sta vi mislite?

Onda me zanima kako ce mi pokazat kad je auto na rezervi, hocel onaj znak za pumpu pocet da svijetli ili mozda ona lampica na sredini table?

I jos nesto, primjetio sam da kad ostavim klimu upaljenu i ugasim auto klima i dalje svijetli, hocel se to ugasit il da gasim svaku put i klimu?

Inace, radi se o roveru 200, 1.6 16v iz 98 ako nekom sta znaci  thx

Offline Roverlike

• Administrator
  • Heroj Član
  • Spol: Muški
Odg: Tapacirung vrata (+ par sitnica)
« Odgovori #1 : Rujna 06, 2012, 07:28:26 poslijepodne »
Glede tapecirunga vrata i ja bih volio čuti tuđa iskustva o tome. Problem je što je unutrašnja strana vrata od prešanog kartona a ne od plastike, pa taj prešani karton voli puknuti i tapecirung se voli odlijeoiti od njega. Za sada sam kao jedini dobar način rješavanja toga ćuo za zamjenu kompletnog "kartona" vrata za novi/bolji.

Unutrašnja kvaka vrata je vijkom pričvršćena na vrata. Da li tebi nedostaje taj vijak ili se karton okolo previše iskrivio?

Ako starter ne okrene iz prve neo tek iz treće - da li se lampice na kontrolnoj ploči u automobilu skoro ugase pri tome? Ako da baterija bi se trebala zamijeniti, jer nisam siguran da će izdržati zimu. Pitanje je kada je stavljena u auto, ali 10 godina stara baterija je dosta stara.

Rover 200 NEMA lampice za rezervu goriva, nego kada se kazaljka nađe na crvenom (ili blizu) vrijeme je za natočiti gorivo (rezervoar ima 50 litara).

Lampica klime bi se trebala ugasiti ako ugasiš motor. Možda bi trebalo pogledati žice koje prolaze u 5. vratiam kroz gumenu cijev - harmoniku - sa desne strane gore, kada se otvore 5. vrata. Znaju puknuti ili se ogoliti i stvarati velike probleme. Ako jesu treba ih popraviti.

Vidiš na što mislim:

igor

• Gost
« Odgovori #2 : Rujna 06, 2012, 08:09:51 poslijepodne »
Sto im je to trebalo za rezervu  skog11

To cu stura pogledat na petim vratima :)
pa ako se niko ne javi ko je to vec uradio, krajem mjeseca budem pokusao sam, ako me vrijeme bude sluzilo, jer nemam gareze.

Sto se tice tog dugmeta za klimu, nisam 2, 3 puta pokusavao, vec sam to juce primjetio.

A sto se tice startera okrene on odmah, ali jedva :)
ma garant akumulator, jer auto krese odmah, i ako sacekam da pumpa odradi svoje on lakse zavergla, vjerovatno mu povuce pumpa struju pa ne ostane snage za alnaser. Akumulator cu svjedno mjenjat, nemam sta cekat zimu, a posto sam dobio uz auto proslogodisnje gume na obicnim felgama, to ce mi bit jedini zimski trosak :)
Jer na 160000 je uradjen i veliki servis, a inace me je auto kostao svega 750 eur.

Evo sad sam se sjetio da mi je je daljinski za otkljucavanje u losem stanju, dugmat su propala, jel se isplati to mjenjat! Ne kontam zasto su to odvojili od kljuca?

Inace za svoje godine mi je ok autic, ne lupka, ne trza, amortizeri su ok, motor je suv, jedino ima malo ulja oko servo pumpe.
Zadnji brisac mi ne radi! :)
Valjda ce me slusat narednih par mjeseci :) jer u prethodni auto sam se naulagao oko 1500eur u 3 mjeseca i rekao sam da je sledeci auto nov auto.
Rover je tu da me sluzi do tad!  :goodidea:

Inace ako se jos cega sjetim cu ovdje dodat, to ce bit neka univerzalna tema!
Sutra ako budem imao vremena budem postavio i koju sliku, mada je unutra porpilicno neuredan, kao da nikad nije usisan :)

Offline Roverlike

• Administrator
  • Heroj Član
« Odgovori #3 : Rujna 06, 2012, 08:26:50 poslijepodne »
Zadnji brisač ti vjerojatno ne radi zbog žica u petim vratima - provjeri to što prije, jer može prouzročiti još veću štetu.

igor

• Gost
« Odgovori #4 : Rujna 06, 2012, 10:12:35 poslijepodne »
Sutra moram obavezno to otic provjerit, hvala na upozorenju  respekt

igor

• Gost
« Odgovori #5 : Rujna 07, 2012, 09:20:34 prijepodne »
Evo pogledao sam na vratima gepeka ono sto si mi rekao, imaju oni kablovi na lijevoh i desnoh strani, na lijevoh strani ona guma izgleda super i ni malo nije ishabana, a na desnoj strani jeste i to mnogo, kruta i zgnjecena, e sad ja nezz kako da ono skinem i vidim u kakov su stanju kablovi? Jer ona guma preko zica je nekako ugurana u onaj lim :) a ja nezz kako da ti izvadim a jos gore kako da to vratim  :D

Offline Sandman

• Heroj Član
« Odgovori #6 : Rujna 07, 2012, 09:31:15 prijepodne »
Pa ne moraš sve sam daj nekom da ti to pošteno napravi i pregleda....barem oko struje...
O*V*E*R

igor

• Gost
« Odgovori #7 : Rujna 07, 2012, 09:43:14 prijepodne »
Pa kontao sam da skinem gumu i pogledam, ako su tu zice otisle, toliko znam :)
Uzet ce mi 25 eur samo sto mi pogleda auto, a ako ostane jos 25-50eur, ja zivim u Slo, servisi su skupi, mnogo :)

Offline Roverlike

• Administrator
  • Heroj Član
« Odgovori #8 : Rujna 07, 2012, 10:22:02 prijepodne »
Guma koja vrši brtvljenje na strani vrata i na strani tijela automobila ima pravokutni oblik sa zaobljenim rubovima. Ta guma ima utor oblika slova U po cijelom opsegu i unutar slova U se nalazi lim (vrata odnosno tijela automobila). Potrebno je sa obje strane izvaditi taj pravokutni oblik gume, da bi mogao doći do žica. Može se izvući dobar dio žice sa strane tijela automobila, jer je potrebno svući harmoniku na jednu stranu kako bi vidio u kojem stanju su žice u predjelu harmonike. Ako su popucaqle ili ogoljene potrebno ih otkinuti i zalemiti nove žice (naravno, prije ih provući kroz harmoniku).

Sa lijeve strane 5. vrata se nalazi druga harmonika kroz koju prolazi crijevo vode za stražni brisač. To crijevo tijekom zime isto voli puknuti, pa se voda onda sliva u prtljažnik, ako pumpaš vodu na stražnji brisač sa kontrolama na volanu.

Evo ti jedna crtana slika za lakše razumijevanje:

JOŠ JEDNA NAPOMENA: Ako misliš da bi unutra mogle biti puknute žice, bilo bi dobro odspojiti akumulator, jer se zna desiti da se ogoli/pukne žica koja je pod naponom, pa zna "spržiti" neke elektroničke djelove.

igor

• Gost
« Odgovori #9 : Rujna 07, 2012, 10:53:15 prijepodne »
Hvala ti, nije bilo tesko vidjet.
Vec je neko to ranije mijenjao i lijepio, i opet ima jedna zica koja je oguljena, ipak ce morat elektricaru.
Uglavnom lampica od klime gori kad se ugasi auto, ali ako okrenem ventilator na 0 ili ikljucim klimu i ona prestane da gori (kad je ugasen auto)
Brisac mi ne radi, al se cuje pumpa, negdje sam vec ovdje citao slican problem kod nekog, znaci nema vode na onoj pipi, niti bilo gdje drugo. Osigurac od brisaca nisam gledao!
Pustio sam pumpu da sprica vodu oko 2 min i onda kad sam izasao vidjeo sam ima vode pored zadnjeg lijevog tocka  :hgf: i reko kad si vec rekao da tuda ide crijevo od vode daj da skinem i tu gumu, a ima sam sta i da vidim, crijevo puklo i viri 1 cm iz gepeka a u sasiju se uvuklo tako da  nebuislo da to sredim :)

Offline Roverlike

• Administrator
  • Heroj Član
« Odgovori #10 : Rujna 07, 2012, 11:14:23 prijepodne »
Pumpa za stražnji brisač se nalazi na samoj posudi za vodu, znači sprijeda, i to je u redu što je čuješ - znači ispravna je i očigledno radi. Motor brisača je straga na gepeku, i žice za taj motor (tri žice) prolaze kroz gore spomenutu harmoniku.

Vidi kada popraviš te žice da li će brisač proraditi i nestati lampica upaljene klima kada ugasiš motor. Ako se to ne bude riješilo javi pa možemo dalje ispitivati.

igor

• Gost
« Odgovori #11 : Rujna 07, 2012, 01:08:33 poslijepodne »
Da, da ispravna je i voda se sliva na zadnji izlaz, mada nezz kako bih mogao izvuc crijevo koje se uvuklo u lim, ne bitno, tamo je jedna zica progorila, ostale sam ulijepio nanovo da ne bi doslo do spoja tako da je to sigurno za sad, a posto sam sad u nekoj frci tako ce i ostat, za sad :)
A tapacirun cu pokusat sredit krejem ovog mjeseca, uglavnom tema ostaje ziva :)

Offline Roverlike

• Administrator
  • Heroj Član
« Odgovori #12 : Rujna 07, 2012, 01:17:25 poslijepodne »
Dva su načina na koje se može doći do crijeva - pecanjem sa žicom kroz rupu gdje ulazi u lim automobila (uz malo sreće nije problem), ili skidanjem unutrašnje obloge prtljažnika sa lijeve strane - također nije problem, a tako se profesionalno riješi problem. Ne skida se plastika, nego se samo izvdi tapecirani dio koji od pogleda štiti mjesto gdje je učvršećn lijevi amortizer.

U svakom slučaju kupi se dva metra novog crijeva te ga se iz prtljažnika provuće do pumpe u 5. vratima.

Malo posla, ali nije problem napraviti sam.

Offline 216Si

• Mlađi član
  • **
« Odgovori #13 : Siječnja 31, 2015, 10:59:20 prijepodne »
Ovako je meni počeo tapecirung da propada samo na vozačevim vratima. Tek onda sam primjetio da mi prozor ne sjedne skroz samo u kutu di je retrovizor
pa je tako vjerovatno povukao vlagu. Nema tu popravka nego zamjena.

Roveraši.org

« Odgovori #13 : Siječnja 31, 2015, 10:59:20 prijepodne »