Autor Tema: Kvačilo propalo - cilindar kvačila  (Posjeta: 16006 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bik

• Opći Moderator
  • Heroj Član
  • Spol: Muški
  • ex Rover 45 1.8 16v
Kvačilo propalo - cilindar kvačila
« : Kolovoza 01, 2009, 12:35:14 poslijepodne »
Ja i moja znatiželja .. :( pomogajte majstori hitno:
Nakon dužih relacija kvačilo mi zna nekad škripit pri stiskanju pa pošto idem na more u ponedjeljak reko idem ja to malo probat sredit i podmazat jer sumljam da je u cilindru kvacila problem i napravim (veliko-malo) sra...

Skinio sam taj mali cilinder kvacila, nisam odspajao crijeva, te stisnem kvačilo kad ono van iskoči mali plastični klip i iscuri malo tekučine (kočino ulje ili servo ulje?), ugl ja to vratim nazad , sastavim i kvačilo mi propada , ne radi, pumpak kvačilo , ništa  ???
Sumljam da je ušlo malo zraka pod klip ili u vodove, kako sad to odzračit, sredit  ???

sule

• Gost
Odg: Kvačilo propalo - cilindar kvačila
« Odgovori #1 : Kolovoza 01, 2009, 12:48:42 poslijepodne »
pa nema rover hidraulički kuplung,nego obični ak se ne varam,bar 25 koliko znam,a škipit ti može feder od same pedale kuplunga,napred ti nema kaj škripat osim nekad druk lagera...al to nije ništ nenormalno

Offline Bik

• Opći Moderator
  • Heroj Član
  • ex Rover 45 1.8 16v
« Odgovori #2 : Kolovoza 01, 2009, 01:02:49 poslijepodne »
Moj R 45 1.8 ima hidrauličko kvačilo, vidiš potisni ciliner na slici..
 Primjetio sam iza kutije s osiguračima malu posudicu s nekakvim uljem kao od posuda ulja kočnica, to je od kvačila ulje i ispod je prvi cilindar kojeg kvačilo direktno stišće, zna netko usput kakvo ulje ide unutra ?? , kad sam se vec upustio u taj posao pa da zamjenim, ulje mi izgleda dosta prlavo..

Ugl največi problem mi je zasad kako cijeli sistem odzračit  ???

walbandon

• Gost
« Odgovori #3 : Kolovoza 01, 2009, 01:48:48 poslijepodne »
jesi vidio da sam ja imao frku s tim, samo, meni se taj sistem gornji(pomocni) rasuo, pa sma moraomjenjat...
odzracujese tako da samo nadolijevas ulje polako, bas u tu posudicu ispod osiguraca u motornom prostoru...malo je jebeno sipat to ulje...ja sam ga odzracio malo tako da saam nadolijevao ulje i pumpao bas s tim klipom sto kazes da ti je iskocio...samo sam vidio kako se mjeghurici rade u posudici od ulja..i, kad je postalo pretesko za pumpat..onda sam pumpao pedalu...i, da pokucam, sve ok....

meni se to desilojer mije bio pukao nosac tog pomocnog cilindra....a, ulje..ne mogu se sjetiti kako se zvao...

di ces na more, ne ides tu kod nas?

sule

• Gost
« Odgovori #4 : Kolovoza 01, 2009, 05:16:56 poslijepodne »
ulje ti ide isto kao i od kočnica,dot 4 ili dot5

Offline DRover620

• Heroj Član
  • zoom-zoom
« Odgovori #5 : Kolovoza 01, 2009, 07:53:35 poslijepodne »
Nemaš dolje na cilindru ventil za odzračivanje?
Ne znam kako je na 45-ici, ali nije jednostavno na 600-tki odzračiti kuplung  :(
ex: 620SDI
sada: ZOOM ZOOM

MG majstor

• Gost
« Odgovori #6 : Kolovoza 01, 2009, 08:05:43 poslijepodne »
ak ti je kuplung dobro radil do "operacije" a culo se camo lagano cviljenje kod pritiska na papucu a posto je steta vec ucinjena predlazem ti da rukom probac kako se krece ona poluga tj vilica druk lagera. ak malo bolje pogledas na ulasku u gitribu na toj polugi ti je plasticna piksa koja zna cviliti kod pritiska a imal sam vec i slucaj dab je bila tolko oksidirana da se nije ni vracala. a kaj se tice odzracivanja to je i meni naveca muka. inace roveri 200 benzinci retko imjaju hidrauliku dok dizeli svi. roveri 400 od 96 nadalje gotovo svi imaju hidrauliku

Offline Bik

• Opći Moderator
  • Heroj Član
  • ex Rover 45 1.8 16v
« Odgovori #7 : Kolovoza 01, 2009, 09:28:23 poslijepodne »
Evo nakon par sati borbe, razmišljanja , malo kopanja po netu uspio sam sve popravit  ;D 8)

Za odzračivanje su potrebne 2 osobe, jedna koja ce stiskat i držat kvačilo i jedna koja ce držat sekundarni cilindar kvačila (ovaj kod mene na slici).
Kad se kvačilo pumpa cilindar se puni tekučinom te potiskuje klip i na kraju ga izbaci van tako da cilindar treba držat vertikalno. Kad tekučina počme curit preko vrha cilindra kvačilo treba stisnit do kraja i držat (kao kod odzračenja kočnica),, lagano vratit klip unutra i dobro pritiskat te pustit kvačilo i klip bi trebao uci do kraja,, pri tome jako pazit da ne ostane zraka između klipa i tekučine i pratit tekučinu u posudi ispod osigurača, po potrebi nadolit.
Nakon toga sve smontirat te par puta pumpat kvačilo i finito, kvačilo radi  :)

Usput primjetio da je tekučina jako crna a u sebi ima kao ostatke neke bijele totmasti s kojom vjerovatno u tvornici sve podmazuju. Pumpao sam kvačlio da iscuri dosta te tekučine te sipao naravno ulje kao za kočnice DOT 5.1.
Nakon probne vožnje osjetim da mi kvačilo dosta lakše radi nego prije, znaci bilo je neke koristi od danješnjeg posla
 ali mislim da se povremenog škripanja nisam riješio, problem toga je negdje iza papučica kvačila  :)

@walby: vidiš kak nas isti problemi oko rovera hvataju,mene u malo blažem obliku , na more idem dolje kod šibenika s curom na neki otok odmorit se od svega.

@drover: nema ventil za odzračenje na cilindru koji bi trebao bit tu za ovaj posao, i sveukupan dojam tog cilindra me nije baš oduševio, sve je nekako jadno i od plastike napravljeno, čudno za tako važan dio na autu koji trpi velike sile , ali eto radi svoj posao..

Hvala svima na pomoći i eto nadam se da sam s ovim DIY.opisom nekom u budučnosti pomogao u slučaju istog problema.

Pajovz

• Gost
« Odgovori #8 : Kolovoza 03, 2009, 09:17:12 prijepodne »
velis da ti se skripanje javlja nakon duže voznje tj. kad se jako zagrije.
ti je visoka papucica kvačila??
meni se isto to čuje kad je jako vruče i nakon duže voznje i vjerujem da je problem u korpi kvačila, ali dok ide ne diram ništa :)

Offline Sandman

• Heroj Član
« Odgovori #9 : Kolovoza 03, 2009, 11:49:54 prijepodne »
U vezi škripe, nakon zamjene komp. kvačila nakon određenog vremena počeo mi škripat kuplung, uzeo neku litijevu mast, gurnuo ruku ispod armature do nekog zgloba, tj. spoj od kuplunga i fino namastio, poslije toga još malo škripilo i prestalo   :)
O*V*E*R

Pajovz

• Gost
« Odgovori #10 : Kolovoza 03, 2009, 03:07:29 poslijepodne »
to baš škripi nutra u getribi ne na papučici kuplunga

sule

• Gost
« Odgovori #11 : Kolovoza 04, 2009, 11:16:34 prijepodne »
druk lager je pri kraju,na roverima je i ovak druk lager nedovoljno dimenzioniran pa trpi puno,tj.preslab je,tvornički!pogotovo na dizlima!kolko si km napravio sa tim kuplungom?

walbandon

• Gost
« Odgovori #12 : Kolovoza 05, 2009, 11:27:37 poslijepodne »
stigo bratic....a dok jedolazio, i moj poceonesto cvilit,nadam se da su samo pakne...

Roveraši.org

« Odgovori #12 : Kolovoza 05, 2009, 11:27:37 poslijepodne »