Autor Tema: Ulje i aditiv za mjenjač  (Posjeta: 15446 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sandro820Ti

• Gost
Ulje i aditiv za mjenjač
« : Ožujka 12, 2009, 12:05:21 prijepodne »
Proučavam područje koje mi je do sad bilo uglavnom nepoznato. malo mi se čuje mjenjač, onako lagano zuji uglavnom u 2. i 4. , najviše u 4. npr kad se vrti na 1500rpm i onda lagano dodam mrvicu gasa onda se najviše čuje. Kaže mi mehaničar da stavim aditiv. Ima li tko kakvog iskustva s tim aditivima?

Ok, znači, promijenio bi ulje i stavio aditiv. nema problema. otvorim Service manual od rovera i zablokiram. U njemu piše za manual transmition: Multigrade engine oil to specification API SG/CD or better,
viscosity 10W/40
Zašto tako rijetko ulje?
šta ne ide tu npr. Hipenol ili ono od valvolinea Durablend 75w-90 ili tako nešto? Stvarno nemam nikakvog iskustva s tim područjem, pa molim za pomoć.

Hvala!

Offline Sandman

• Heroj Član
  • Spol: Muški
Odg: Ulje i aditiv za mjenjač
« Odgovori #1 : Ožujka 12, 2009, 09:52:34 prijepodne »
Pa ja bih se kladio da ide nešto poput hipenola 80, 90..ali ak tak piše u manualu valjda ide... ;D
Za aditiv nisam ni čuo da ima za getribu tak da nemrem pomoći!
O*V*E*R

Offline Dadx

• Heroj Član
« Odgovori #2 : Ožujka 12, 2009, 10:02:16 prijepodne »
ide, al moja preporuka je da staviš rjeđe ulje zbog kilometraže! znači ispod 75W
x=o
ex: Rover 200 1.4 8V, Rover 620 SDi
now: švabo sa 1.6 tedeceijem iliti Ford Focus 1.6 TDCI i amer s 4,0

sandro820Ti

• Gost
« Odgovori #3 : Ožujka 12, 2009, 11:43:22 prijepodne »
Ja sam mislio da je bolje stavit gušće obzirom da su se već povećali zazori, pa da to manje vibrira (zuji)...

Offline jaguar

• Heroj Član
« Odgovori #4 : Ožujka 12, 2009, 12:18:03 poslijepodne »
Trebas pogledati koji je serisjki broj tvog mjenjaca. Ako u broju postoji oznaka X znaci da imas djelomicnu blokadu diferencijala i trebas staviti gusce ulje da bi funkcionirala, znaci 75-90. Ukoliko semas speru moze ici obican ATF.

E sad, postoji problem sa roverovim Pg1 i PG2 getribama sto imaju plasticne lezajeve i obicno oni odu pa mjenjac treba reparirati. Pretpostavljam da se to dogodilo i tebi, najvjerojatnije sa lezajevima na diferencijalu jer simptomi koje si opisao su karateristicni za taj kvar. Tu ti nema nikakve druge pomoci osim kompletne reparacije mjenjaca ili nabavke drugog ispravnog. Lezajeve mozes naci na Britanskom ebayu i standardni plasticni kostaju oko 120 funti, ovisno o tipu mjenjaca, dok isti takvi cvrsci metalni oko 200.

Slican kvar se i meni dogodio prije 5-6 dana, no kod mene je lezaj otisao naglo i piramida iz mjenjaca je izletjela van i probila cijelo zvono. Uspio sam nabaviti drugi ispravni mjenjac no necu ga ugradjivati sve dok ne kupim metalne lezajeve.

sandro820Ti

• Gost
« Odgovori #5 : Ožujka 12, 2009, 03:19:56 poslijepodne »
Hvala na savjetu. pogledat ću oznaku. sjetio sam se još jednog zdravo seljačkog načina, kad izvadim ulje malo na prste probam jel gusto ili rijetko pa znam kupit  ;D

sule

• Gost
« Odgovori #6 : Ožujka 12, 2009, 10:47:45 poslijepodne »
u rovere i honde uvijek lij motorno ulje 10 w 40 ,ne sintetiku ili rijeđa ulja jel je prerijetka,radi toga jel si filigramnski zupčanici,jedino u getribe koje imaju lsd (šperu)idu posebna ulja,

Offline Chess

• Heroj Član
« Odgovori #7 : Ožujka 13, 2009, 12:58:48 prijepodne »
^^tak je! 10w/40
A za kunicu više preporuka Hondino MTF ulje!  ;)
ex: 414 SLi 16v  ´95.

Offline Mario_N

• Heroj Član
  • Rover 214Si '97 : SOLD
« Odgovori #8 : Ožujka 13, 2009, 11:24:33 poslijepodne »
U majku mu, meni su dečki stavili neko sintetički Liqui Moly, čini mi se da je bila oznaka na bocama W75/90...ne sjećam se točno.

Zaheb ili nije?
Nekad

sad

sandro820Ti

• Gost
« Odgovori #9 : Ožujka 14, 2009, 01:21:32 poslijepodne »
Ljudi moji koliko sam teorija čuo ovih dana o tom ulju. I svatko ima različito mišljenje  ;D Jedan kaže stavi gušće, drugi rjeđe  :o Ovo što je Jaguar napisao za serijski broj, nema šanse pročitat broj bez da skinem par cijevi, jesi ga zabili u P.M.
Dobio sam neke informacije za aditiv, navodno da postoje dva tipa, jedan od 30-40-50kn ali da taj je đubre da niš ne pomaže. bačen novac. Pravi aditiv da košta 300-400kn, na bazi teflona i to da je prava stvar, stvarno djeluje. Ajde vidit ćemo, kad kupim i stavim napisat ću mali report.

mg zr

• Gost
« Odgovori #10 : Ožujka 23, 2009, 10:45:02 poslijepodne »
ovako danas sam saznao da mi u mjenjacu fali malo vise od pola litre ulja,culo se lagano zujanje i odlucili provjeriti,samo mi nije jasno gdje je nestalo majstor je rekao da nigdje na mjenjacu ne curi ili slini,mjenac je u potpunosti suh,nakon dolivenog ulja zujenje je prestalo ??? ???

mg zr

• Gost
« Odgovori #11 : Ožujka 23, 2009, 10:47:01 poslijepodne »
jos mi je rekao da nabavim onaj zuti cep kroz koji se ulije ulje, da dobro ne dihta ???

Offline DRover620

• Heroj Član
  • zoom-zoom
« Odgovori #12 : Ožujka 24, 2009, 07:57:22 prijepodne »
Ljudi moji koliko sam teorija čuo ovih dana o tom ulju. I svatko ima različito mišljenje  ;D Jedan kaže stavi gušće, drugi rjeđe  :o Ovo što je Jaguar napisao za serijski broj, nema šanse pročitat broj bez da skinem par cijevi, jesi ga zabili u P.M.
Dobio sam neke informacije za aditiv, navodno da postoje dva tipa, jedan od 30-40-50kn ali da taj je đubre da niš ne pomaže. bačen novac. Pravi aditiv da košta 300-400kn, na bazi teflona i to da je prava stvar, stvarno djeluje. Ajde vidit ćemo, kad kupim i stavim napisat ću mali report.

Ovo si nabavi:
http://www.cpl.hr/ProductDetails/37/lang/Croatian/Ceramic-Power-Liquid-Gearbox-100-ml.wshtml
 ;)
ex: 620SDI
sada: ZOOM ZOOM

sandro820Ti

• Gost
« Odgovori #13 : Ožujka 24, 2009, 04:45:06 poslijepodne »
A nešto sam već naručio u autodjelovima otprilike te cijene (380kn ja mislim), možda bi to čak moglo bit i to...pa ću vidit sutra-preksutra bi to trebalo bit. Ljudi dosta hvale taj ceramic, već sam čuo iz par izvora da je dobar. Hvala

MG majstor

• Gost
« Odgovori #14 : Ožujka 25, 2009, 07:54:36 poslijepodne »
roverovi lezajevi u gitribi imaju pvc srce zbog smanjenja buke i zbog toga vole brze pjevati. mogu se svi nabaviti zamjenski u skf-u al s metalnim srcem i nesto su trajniji a opet to znaci i vise buke pa ti biraj. sto se tice ulja bilo koje ulje za mjenjace u gradaciji od 75 je ok. a sto se tice aditiva? za relativno visoku cijenu (300kn) samo odgadate neminovnu reparaturu mjenjca

Roveraši.org

« Odgovori #14 : Ožujka 25, 2009, 07:54:36 poslijepodne »